KATARAKT CERRAHİSİ
Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeye yardımcı göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Başka bir deyişle görmenin tül perdenin arkasından bakıyormuşçasına kötüleşmesidir.
Katarakt, genel olarak orta yaş ve üstü kişilerde görülen bir göz hastalığı olmakla birlikte; yeni doğan bebeklerde dahi görülebilir ki bu da konjenital katarakt olarak adlandırılır. Bunun dışında, şeker hastalarında, uzun süre kortizon kullananlarda ve göze travmaya maruz kalanlarda daha genç yaşlarda da katarakt oluşabilir.
Görmeniz giderek azalıyor, gözlük numaranız sık sık degişiyor, renkler soluklaşıyor, ışığa daha hassas hale geliyor iseniz katarakt olabilirsiniz.
Kataraktın ilaçla veya gözlükle tedavisi yoktur. Tek tedavisi ameliyattır. Günümüzde fakoemülsifikasyon veya femtosaniye laser gibi modern teknikler kullanılarak katarakt ameliyatlarını yapmaktayız. Katarakt ameliyatında yapılan işlem, gözün içindeki matlaşmış doğal merceğin alınıp yerine yapay bir merceğin konulmasıdır. Merceğin kalitesi göz sağlığınız ve görme kaliteniz açısından önemlidir. Geçmişte sadece monofokal(uzak mesafe) mercekler kullanılıyor iken günümüzde bifokal (uzak, yakın) ve trifokal (uzak, orta, yakın) mercekleri de kullanmaktayız. Ayrıca bu merceklerin tamamına torik ilavesi ile eğer varsa astigmatinız da düzeltilebilmektedir.