SARI NOKTA HASTALIĞI
Sarı nokta, gözde merkezi görmeden sorumlu alandır. Sarı nokta hastalığı, diğer adıyla makula dejenerasyonu, çok nadiren 50 yaşından önce görülebilse de genel olarak 55-60 yaşından sonra ortaya çıkar. Ortalama ömrün uzamasıyla günümüzde bu hastalığın ortaya çıkma sıklığı da artmıştır.
Sarı nokta hastalığının esas risk faktörleri ileri yaş ve kalıtımsal özellikler olsa da, sigara kullanımı, beslenme alışkanlığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, şişmanlık, uzun süreler güneşe maruziyet ve sedanter (hareketsiz) yaşam kontrol altına alınabilir diğer risk faktorleridir. Sigara içiyorsanız bırakmanız, hipertansiyonunuz varsa kontrol altına almanız, düzenli egzersiz yapmanız, Akdeniz diyeti tipi beslenmeye geçmeniz, güneş gözlüğü kullanmanız, şişmansanız zayıflamanız, ileri yaşlarda yaşam kalitenizi oldukça düşüren hatta başkalarına muhtaç hale getiren bu hastalıktan korunmanıza yardımcı olacaktır.
Sarı nokta hastalığı, kuru ve yaş tip olmak üzere iki çeşittir. %90'ını kuru, %10'unu yaş tip oluştursa da, görme kaybına neden olması bakımından tam tersidir. Yani yaş tip daha fazla görme kaybına neden olur. Kuru tip tespit edildiğinde ilerlemesini engellemek için yukarıda sayılan önlemler alınmalı, yani yaşam şekli değiştirilmeli ve ilave preparatlar ile desteklenmelidir. Yaş tipte ise acilen iğne (Anti Vegf) tedavisine başlanmalı ve hastalar çok sıkı takip edilmelidir. İğne tedavisi hastalığı durdurmakta hatta görme artışına neden olmaktadır.